Pieter van Breevoort won ooit de door het Comedyhuis georganiseerde talentenwedstrijd Comedyhuis Comedy Competitie.

Zwetende comedians en een publiek dat niet weet wat het meemaakt: dat is wat het Utrecht International Comedy Festival en de Comedyhuis Club in Utrecht verwachten van de eerste vier audities van de Comedy Talent Award. Het is namelijk weer tijd voor de grootste stand-up comedywedstrijd van Nederland, en dit jaar strijden maar liefst 64 comedians om twee speelplekken op het Utrecht International Comedy Festival 2018. Op dinsdag 9, dinsdag 16, dinsdag 23 en dinsdag 30 januari zijn de audities in de Comedyhuis Club in Utrecht.

De omvang van de Comedy Talent Award is niet het enige dat deze talentenwedstrijd voor amateurcomedians uniek maakt. Het is hoe dan ook de enige stand-up comedywedstrijd van Nederland en het heeft een bijzondere focus op het beter maken van talentvolle grappenmakers. Bovendien zijn de auditierondes altijd een uniek spektakel met 16 comedians op één avond die allemaal 5 (!) minuten krijgen om indruk te maken. Een grappig en spannend avondje uit voor deelnemers én publiek dus!

TALENTONTWIKKELING
Gelukkig hoeven de deelnemers alleen de auditieronde te overleven, voor ze in de watten worden gelegd. Iedereen die de halve finale haalt, krijgt namelijk begeleiding van professionele comedians van het Comedyhuis die ze klaarstomen voor de halve finales op 9 en 16 februari. En ook voor de finale is er nog een laatste workshopweekend, met schrijfsessies en lessen spel en theater. Op deze manier zorgt het CTA ervoor dat het niet alleen een geweldig grappig avondje uit is, maar dat comedians met talent ook écht een stapje verder worden geholpen. Niet voor niks gaan de winnaars van de jury- en de publieksprijs tijdens de finale naar het Utrecht International Comedy Festival op vrijdag 6 en zaterdag 7 april, waar ze optreden met 60 topcomedians uit binnen- en buitenland.

UICF2018
Het Utrecht International Comedy Festival in TivoliVredenburg is het grootste comedy-evenement in de Benelux. Wat brengt de 2018-editie? Natuurlijk is stand-up comedy weer de basis. Met dit jaar nog meer solo-shows tijdens het festival waarin comedians de kans krijgen om een uur lang het publiek te vermaken. Zo zal comedian Paul Currie optreden met zijn absurdistische voorstelling ‘Re-release the Baboons’ (*****- Skinny), waarmee hij door de UK tourde. En anders is er het extravagante spektakel van DENIM (de support act van Florence & The Machine, ***** – The Scotsman): de drag queen-groep uit Londen die je gezien moet hebben met een waanzinnige show vol zang en comedy. Maar ook de Schotse nieuwkomer ‘Scottish Comedian of the Year’ Daisy Earl maakt haar Nederlandse debuut. Al nieuwsgierig? Dit is nog maar een greep uit de buitenlandse acts!

Ook Nederlandse en Vlaamse comedians zijn goed vertegenwoordigd. Comedian Harry Glotzbach (Lowlands, Paaspop), Max van den Burg (publieksprijs Cameretten) en Felix Heezemans (publieksprijs Leids Cabaret Festival) zijn erbij. Verwacht ook de grote namen van de toekomst, want net als afgelopen jaren zal ook nieuw talent een plekje krijgen in de line-up shows. Maar er is ook ruimte voor experimenten. Zo schrijft comedian Wouter Monden (Q-Musical) speciaal voor het festival een nieuwe show, en houdt hij het hele schrijfproces bij via regelmatige vlogs op de social media van UICF.

Het UICF vindt op vrijdag 6 en zaterdag 7 april plaats. Dagkaarten geven toegang tot alle voorstellingen in de zeven zalen van TivoliVredenburg in Utrecht, met op beide avonden een geheel Nederlands- als Engelstalig programma. Kijk op www.uicf.nl voor meer informatie.

Foto: Pieter van Breevoort, oud-winnaar van de Comedy Talent Award, tijdens zijn optreden op het UICF