Tobi Kooiman, lid van Utrechts comedygezelschap het Comedyhuis, wint Publieksprijs Cameretten

Stand-up comedian Tobi Kooiman (30), lid van het Utrechtse stand-up comedygezelschap het Comedyhuis, heeft afgelopen zaterdag de publieksprijs van Cameretten 2019 in de wacht gesleept. Met een persoonlijk programma over kinderen krijgen, autisme en wiskunde wist Kooiman de zaal van het Oude Luxor Theater in Rotterdam te palmen.

Tobi Kooiman woont in Amsterdam maar is al enkele jaren lid van het Comedyhuis in Utrecht en kreeg daar de afgelopen maanden uitgebreid de tijd om zich voor te bereiden op zijn deelname aan Cameretten. De regelmatige bezoeker zag hoe hij in de kelder van De Kargadoor aan de Oudegracht in Utrecht tijdens open mics en weekendshows schaafde aan zijn show Logisch. Deze prijs is dus leuk voor Tobi, maar ook voor de technicus en comedians van de Utrechtse comedy club die de show tientallen keren moesten bekijken terwijl hij hem oefende (het was elke keer weer leuk! Echt!)

Kooiman combineerde in zijn show een kwetsbaar verhaal met goede grappen over bier bestellen met wiskundigen, de (on)logica van voortplanting en de maanden die hij als kind doorbracht op de oncologie-afdeling. Kooiman sluit zich als winnaar van een festival nu aan bij Comedyhuis-leden Andries Tunru (persoonlijkheidsprijs Cameretten 2017), Felix Heezemans (publieksprijs Leids Cabaretfestival 2017), Hassan el Rahaui (finalist Cameretten 2018), Ronald Smink (Groninger Studenten Cabaret Festival 2007), Patrick Meijer (Culture Comedy Award 2005) en Lambert-Jan Koops (Culture Comedy Award 2003).

De jury van Cameretten 2019 over Kooiman: “Tobi Kooiman strooit met een spervuur aan grappen, die bijna allemaal raak zijn. Hij staat met gemak op het podium, maar qua podiumpresentatie valt er nog wel het een en ander te winnen. Zijn programma Logisch zit heel geraffineerd in elkaar en meerdere malen keren zijn intelligente (doordenk)grappen op handige wijze terug.”

Remy Evers won de juryprijs van Cameretten met een bijzondere show vol grappen over carnaval, maar belangrijker: hij verlóór dus de publieksprijs. Die werd namelijk gewonnen door Tobi Kooiman van het Comedyhuis in Utrecht. Samir Fighil sleepte met zijn innemende programma de persoonlijkheidsprijs in de wacht. Hartstikke leuk voor deze hardwerkende Nijmegenaar, die blij mag zijn met een voortreffelijke prestatie met slechts één minpuntje: hij won dus níet de publieksprijs, want die ging naar Tobi Kooiman… van het Comedyhuis in Utrecht. (Enfin, u begrijpt het.)

Tobi Kooiman is via het Comedyhuis te boeken voor shows, cabaretvoorstellingen, maatwerk en meer. Neemt u contact op via het contactformulier beneden aan deze pagina.