Loading...
Cursussen stand-up comedy en cabaret2018-08-24T12:13:36+02:00

STAND-UP COMEDY CURSUSSEN

Het Comedyhuis helpt beginnende stand-up comedians graag op weg en daarom ondersteunen wij al jarenlang de cursussen stand-up comedy van het Utrecht International Comedy Festival (het grootste stand-up comedyfestival van Nederland). Het Utrecht International Comedy Festival (UICF) wil namelijk dat stand-up comedy in Nederland een kwalitatief hoogstaande kunstvorm wordt. Die filosofie deelt het Comedyhuis en dus werken wij graag mee aan de uitvoering van meerdere comedycursussen om er samen met het UICF voor te zorgen dat steeds meer nieuwsgierige mensen kennis kunnen maken met een van de leukste kunstvormen die er is.

Tijdens de comedycursussen komen alle facetten van het leven van een stand-up comedian aan bod. Hoe bedenk en schrijf je een goede grap, wat zijn manieren om te improviseren op suggesties uit het publiek, wat is de beste manier om leuke grappen op het podium uit te spelen: al dit soort zaken worden behandeld. Van de creatieve tot de zakelijke kant, deze cursussen stand-up comedy helpen beginnende én gevorderde comedians verder op weg!

De Comedyhuis Cursus wordt gegeven door ervaren docenten zoals comedian Lambert-Jan Koops.
 • Zeven weken, één avond per week
 • Diepgang in theorie én spel
 • Intense begeleiding van ervaren comedians
 • Eindshow in de Comedyhuis Club
 • Inclusief digitale versie van de reader vol met informatie en theorie over stand-up comedy
 • Kosten: 295 euro (215 euro voor studenten met kopie studentenkaart)


7-weekse cursus
(september/oktober 2018)

3, 10, 17, 24 september en 1, 8, 15 oktober.
Eindshow: 16 oktober.

(november/december 2018)
5, 12, 19, 26 november en 3, 10, 17 december.
Eindshow: 18 december.

(februari/maart 2019)
4, 11, 18, 25 februari en 4, 11, 18 maart.
Eindshow: 19 maart.

(april/mei/juni 2019)
1, 8, 15, 22, 29 april en 6, 13 mei.
Eindshow: 14 mei.

7-Weekse Cursus
(4 x per jaar)

De 7-Weekse Cursus is het vlaggenschip qua comedycursussen. Bij deze comedy cursus dompel jij je zeven weken lang één avond per week onder in de wereld van de comedy. Je wordt door onze ervaren docenten opgeleid tot een echte stand-up comedian.

Van de basistheorie van comedy (wat is een grap) tot de geheime kneepjes van het vak (wat doe je als een grap níet werkt?): alles wordt uit de doeken gedaan in deze cursus. Ook word je voorzien van onze handige reader vol basistheorie over comedy, praktische oefeningen, tips voor writer’s block, en wijze lessen die de schrijvers in hun vele jaren in comedyland hebben opgedaan.

De cursus wordt afgesloten met een optreden in de Comedyhuis Club. De 7-weekse cursus wordt twee keer per jaar gegeven.

Summer- / Wintercourse
(2 x per jaar)

In de zomer en winter is het tijd voor de Summer-/Wintercourse, oftewel dé stormbaan voor de beginnende (en iets gevorderde) stand-up comedian die in korte tijd beter wil worden.

Bij deze cursus van een week ga je vier avonden achter elkaar (in dezelfde week) knallen. Dat betekent dus zo snel mogelijk grappen schrijven, structureren, én uit je hoofd leren tot je aan het einde van de week klaar bent om een knallend optreden te geven in de Comedyhuis Club. Tijdens de Summer- en Wintercourse wordt je uiteraard begeleid door ervaren comedians die naar jouw materiaal zullen kijken en je tips zullen geven over hoe het beter kan.

De Summer- en Wintercourse zijn ideaal als introductie voor mensen die graag een keertje comedy willen proberen maar daar niet twee maanden mee bezig willen zijn, maar de cursus werkt ook erg goed voor ervaren comedians die graag in korte tijd 5-10 minuten extra materiaal willen schrijven.

Kort maar krachtig met comedy bezig zijn: dat is waar de Summer en Wintercourse om draaien.
 • Vier dagen achter elkaar cursus en één eindshow
 • Snel resultaat boeken
 • Samen schrijven met ervaren comedians
 • Eindshow in de Comedyhuis Club
 • Met gratis digitale versie comedyreader vol handige informatie over comedy
 • Kosten: 215 euro (185 euro voor studenten met kopie studentenkaart)

 

Wintercourse – Januari 2019
2, 3, 4, 5 januari. Eindshow: zondag 7 januari.

Summercourse – Juni 2019
25, 26, 27, 28 juni. Eindshow: zaterdag 29 juni.

 

Mail nu om een plek te reserveren!

DOCENTEN COMEDYCURSUSSEN

Jeroen Pater: de hardstwerkende comedian van Nederland en mede-oprichter van het Comedyhuis.

JEROEN PATER

Jeroen Pater is een van de meest ervaren stand-up comedians van Nederland. Hij speelt al 15 jaar en leerde in die tijd alle comedypodia van Nederland en België wel zo’n beetje kennen. Van kleine kroeg tot de Alpha Tent van Lowlands: Jeroen heeft er gespeeld. Met zijn jaren aan ervaring zit hij bomvol tips over hoe je als beginnende comedian overeind blijft op het podium.

Patrick Meijer is een van de ervaren docenten bij de cursus stand-up comedy van het Comedyhuis

PATRICK MEIJER

Stand-up comedian Patrick Meijer weet als geen ander hoe je een één grap kan uitwerken tot een stukje materiaal van 5 minuten. Meijer schreef in het verleden mee aan de theaterprogramma’s van onder andere Javier Guzman en heeft een neus voor grappige ideeën. Ook is hij geweldig goed in het uitleggen waarom een grap wel of niet werkt en kan hij comedystudenten helpen om beter te worden.

SOULA NOTOS

Soula Notos werkt als comedian, theatermaker en verhalenverteller, en reiste in die hoedanigheid al heel Europa rond met haar avondvullende show. Deze ervaren comedian kan als geen ander beginnende grappenmakers helpen met het vinden van hun persoonlijkheid op het podium, en het aanbrengen van een rode draad in een comedy-show.

Lambert-Jan Koops stand-up comedian bij het Comedyhuis. Foto: Annemiek van der Kuil

LAMBERT-JAN KOOPS

Lambert-Jan Koops is al sinds het begin van de eeuw als stand-up comedian actief in Nederland en toerde jarenlang langs de theaters met zijn avondvullende shows. Koops weet alles van comedytheorie: waarom werken sommige grappen wel en anderen niet, en hoe schrijf je een grap zo op dat hij elke keer een bulderende lach oplevert?

OUD-DEELNEMERS COMEDYCURSUS

Verschillende oud-deelnemers van de comedycursus van UICF/Comedyhuis zijn inmiddels doorgebroken en spelen regelmatig in professionele shows in het land. Comedyhuis-leden Hans Gommer en Hassan el Rahaui werden ooit zelfs ontdekt op een van de cursussen en zijn nu elke week ergens in het land te bewonderen. Dit is wat een oud-cursist van de Summercourse erover zegt:

Ik wilde al jaren stand-up comedy doen, maar de drempel voelde enorm: grappig zijn onder je vrienden is totaal iets anders dan op het podium. De Summercourse van het Comedyhuis heeft me op een heel plezierige manier over die drempel geholpen. De docenten gaven me een veilige plek om mijn eerste stappen te zetten. Ik heb enorm veel geleerd en speel nu regelmatig en met veel plezier.

Harry Hol, deelnemer Comedyhuis comedycursus

PERFECT CADEAU

De cursussen stand-up comedy zijn niet alleen leuk om zelf te volgen, ze zijn ook een perfect cadeau. Heb jij een vriend/collega/vriendin/oom/tante/vader/baas die stiekem altijd al eens het podium op wil maar die nooit durfde? Geef een cursus cadeau! Wij weten voor iedereen een cursus in elkaar te zetten die leerzaam is, maar waar ook gelachen mag worden. Want een comedycursus moet tenslotte wel leuk blijven!

Echt grappig zijn? Volg de cursus stand-up comedy van het Comedyhuis!